10 Temmuz 2013 Çarşamba

Posted by AYSEGUL On 07:20
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Twitter acaba nedir? Acaba Facebook’dan çok farklı mı? Neye yarar? Nasıl kullanılır? Sorularının cevabını size bu yazımda elimden geldiğince vermeye çalışacağım.
Twitter Nedir?
Öncelikle Twitter nedir? sorusunu cevaplayalım. Twitter internette kullanılan yaygın tabirle bir mikroblog. Çok açıklayıcı oldu değil mi?  :) Peki mikroblog deyince ne anlamalıyız? Mikroblog kişilerin veya kurumların o an ne yaptıklarını, kendileriyle ilgili haberleri, hissettiklerini ve düşüncelerini kısa mesajlar halinde paylaştığı bir platformdur. Kısacası bir sosyal mesajlaşma platformu olarak da düşünebiliriz. Twitter fikri ilk olarak 2006  Jack Dorsey tarafından küçük bir proje grubunun iletişimini sağlayacak bir SMS servisi olarak ortaya çıkmış. Twitter’da gönderebileceğiniz mesajlardaki 140 karakter sınırı buradan geliyor.
Twitter neye yarar?
Twitter’ın ne olduğu hakkında az çok fikir sahibi olduk. O halde Twitter neye yarar? sorusunu cevaplayalım. Twitter kişilerin/kurumların kendileriyle ilgili düşünce ve haberleri 140 karaktere sığacak mesajlar halinde paylaşmaya yarıyor. Bu kısa mesajlara tweet deniyor. Mesajlarınızda resim ve videolara linkler (bağlantılar) ekleyerek onları da takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.
Aslında böyle bakınca Facebook’daki durum güncellemelerinden pek farkı yok gibi duruyor. Fakat Twitter’ı asıl farklı kılan dünya çapında büyük bir popülarite yakalaması ki yerli/yabancı ünlü kişiler, şirketler ve haber kaynakları Twitter üzerinden kendilerini takip eden insanları bu platformdan bilgilendirmeyi tercih ediyor. Ünlülerin Twitter’da yaptıkları ve yazdıklarıyla gündeme gelmesi bu yüzden.
Çoğu haberi ilk önce Twitter üzerinden duyabileceğiniz gibi, “severek takip ettiğiniz” kişilerin düşüncelerini direkt kendi mesajlarından takip edebilirsiniz.  Tek yapmanız gereken ilgili kişinin/kurumun sayfasına gidip Takip Et butonuna tıklamak! Ayrıca güncel konularla ilgili Twitter trendlerini takip edip bu konularla ilgili düşüncelerinizi diğer Twitter kullanıcılarıyla paylaşabilirsiniz.
Twitter’a nasıl üye olunur? Twitter hesabı açmak :
Kısacası Twitter bize hem ilgilendiğimiz konuları takip edebileceğimiz hem de kendi düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz güzel bir ortam sağlıyor. Peki Twitter kullanmak için ne yapmalısınız? Yapmanız gereken bir Twitter hesabı açmak.
Twitter kayıt formuna geçerli bir mail adresi girmelisiniz!
Twitter hesabı açmak çok kolay öncelikle Twitter sitesine http://twitter.com/ adresinden giriyorsunuz. Karşınıza çıkan sayfanın sağ alt kısmındaki kayıt formunu doldurup Twitter’a Kaydol butonuna tıklayıp gönderiyorsunuz. Bu arada şifre oluşturmakta güçlük çekiyorsanız Güvenli Şifre Nasıl Oluşturulur? konulu yazımdan faydalanabilirsiniz. (Reklamları izlediniz :P)
Güvenli bir şifre oluşturmayı unutmayın!

Bu basamakta kendimize bir Twitter kullanıcı adı seçmemiz gerekiyor bu aynı zamanda Twitter adresimizi de belirleyecek (http://twitter.com/CemTrk8 gibi) ,  uygun bir kullanıcı adı belirledikten sonra tıklayıp Hesabımı oluştur‘a tıklıyoruz.
Eğer internet cafe veya paylaşılan bir bilgisayardan kayıt oluyorsanız “Beni bu bilgisayarda oturum açmış olarak tut” kutucuğundaki işareti kaldırmalısınız!

Hesabı oluştur‘a tıkladıktan sonra twitter öğretmeni bizi karşılayıp temel özellikleri tanıtıcak :) Bence sayfada çıkan talimatlar kullanımı öğrenmek açısından yeterli. Açılışta çok fazla kişi eklemenizi istiyor ve sıkıcı geliyor zamanla o yuzden sol üstteki beyaz kutucuğun hemen altındaki Bu adımı atla yazısına tıklayabilirsiniz.
Profili oluştur adımında Twitter’da gösterilecek resminizi ekleyebilirsiniz ve kişisel bilgiler kısmına da kendinizle ilgili birşeyler yazabilirsiniz. Bu arada mailinize gelen aktivasyon linkine tıklamayı unutmayın!
Twitter nasıl kullanılır?
Profil adımını da tamamladıktan sonra artık Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk tweet’inizi atmak için sağ üstteki mavi tüy simgesine tıklayabilir veya sol üstte isminizin altındaki “Bir tweet oluştur” kısmını kullanabilirsiniz. Eğer belli bir kişiye tweet atmak istiyorsanız, Ara kısmından kişinin ismini yazıp sayfasını bulduktan sonra ordan mesaj gönderebilirsiniz veya kişinin Twitter kullanıcı adını biliyorsanız mesajınızın başına @KullaniciAdi (@CemTurk gibi) yazıp mesajını yazıp Tweetleyebilirsiniz. Bu işleme mention tabir edilmekte.
Eğer bu adıma kadar geldiyseniz mesajınızın başına @CemTurk yazıp bana teşekkür edebilirsiniz :))) Eğer bir resim veya video gönderecekseniz resim veya videonun adresini mesajınıza yapıştırabilir ya da hesabınızdan resim yükleyip gönderebilirsiniz.
TT olmak ne demek?
Son olarak da Dünyadaki veya Türkiye’deki trendleri Dünya Gündemi kutucuğundan takip edebilir isterseniz Değiştir’e tıklayıp Türkiye’de gündemde neler varmış görebilirsiniz. Bir konunun gündeme yerleşmesine TT olmak tabir ediliyor. (Trending Topic’den geliyor yani Trend haline gelen konu demek) TT olan konulara mesaj atmak için TT olan kelimeleri tweetlerinizde kullanmanız yeterli.
Dünyada TT olmuş konular
Hash tag nedir?
Twitter’da belli konulardaki mesajları gruplamak için konunun başına # karakteri (AltGr ve 3 tuşlarına basarak yazabilirsiniz) eklenerek mesajlara dahil ediliyor. Mesela yeni TL simgesi ile ilgili mesajlarınızın sonuna #YeniTLSimgesi ekleyip gönderebilirsiniz. Başında # karakteri olan bu kelimelere hash tag (heş teg veya Türklerin tabir ettiği gibi heş tag diye okunur :P)  deniyor.

RT nedir?
Beğendiğiniz tweetlerin üstündeki Retweetle butonuna tıklarak bu tweetleri kendi sayfanızda yayınlayıp takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Buna kısaca RT deniyor. Genellikle önemli ve paylaşılması istenen mesajların (Kan aranırken vs) RT edilmesi yaygın birşey. Ayrıca beğendiğiniz tweetleri Favrolerinize Ekleyip daha sonra profilinizden görüntüleyebilirsiniz.

#FF nedir?
Son olarak da cuma günleri #ff  (açılımı: Follow Friday yani Cuma günü Takip Et) hash tag’ını kullanarak diğer kullanıcılara takip etmeleri için kişileri mention ederek önermek usuldendir. Örnek bir #ff mesajı şöyle olabilir : #ff sevdiklerim @nagihancelik @_zirzop_ @smmutlu @cancetindal @naylonbrando @twitprensi @cemturk
Son olarak beni http://twitter.com/CemTurk adresinden takip edebilir, sorularınızı Twitter üzerinden ya da yazının altındaki yorum kısmından iletebilirsiniz.


Twitter Neden 140 Karakter?

Bunun sebebi cep telefonlarının mesajlarının 160 karakter ile sınırlı olmasıdır. Twitter 20 karakteri kullanıcı adı için ayırır ve diğer 140 karakteri ise mesajlaşmanız için bırakır. Böylece Twitter mesajları cep telefonlarından da kolaylıkla gönderilebilir.
Aynı zamanda 140 karakter  ile mesajlaşmak, mesajların “kolay okunmasına” ve “kolay yazılmasına” olanak sağlar. Uzun yazıların hem duvarı kirleteceği hem de birçok kişi tarafından okunmayacağı var sayıldığından kısa cümlelerin daha uygun olacağı düşünülmüştür.

0 yorum:

Yorum Gönder