29 Temmuz 2013 Pazartesi

Posted by AYSEGUL On 06:56

RSS VE ATOM


        RSS çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir. RSS  Real Simple Syndication, RDF Site Summary veya Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. XML biçiminde olan RSS dosyaları ilk olarak NetScape firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. RSS dosyalarının kullanımı her geçen gün artarak yaygınlaşmaktadır.
        RSS yöntemini destekleyen        sistemlerin hazırladıkları XML biçimli dosyalara bir çok programla erişmek mümkündür.      XML okuyucusu olan bu programlar, web gezgini veya e-posta istemcisi olabileceği gibi sadece RSS içeriği izlemek için hazırlanan masaüstü programları da olabilir.

     RSS ikonunu() gördüğünüz herhangi bir yerde, RSS verilerini RSS  istemcinizi kullanarak alabilirsiniz.
        Genel olarak, RSS verilerini, XML dosyaları olduğu için Internet Explorer içinden       görebilirsiniz. Ancak sayfayı devamlı yenilemek ve RSS verilerini bu şekilde izlemek çok da verimli bir yöntem değildir. Bunun için pek çok insan, bazı RSS istemcileri kullanarak RSS verilerini takip eder. RSS veri "toplayıcıları", RSS verilerini toplamanız ve takip etmeniz için uygun arabirim sunarlar.

      RSS Programları

     İşletim sisteminize göre kullanabileceğiniz RSS programlarının listesine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Windows Tabanlı RSS Okuyucular

Mac OS Tabanlı RSS Okuyucular

Cep Bilgisayarları için RSS Okuyucular

Email (Outlook) Programları için RSS Okuyucuları

Java

Linux 
        Web Tabanlı 


     Günlük haber ihtiyacını karşılamak isteyenler, onlarca internet sitesini ziyaret etmek          için çoğu zaman saatler harcar: Siteye gitmek, haberleri aramak, okumak,                           gerektiğinde       kaydetmek ve sonraki sayfaya geçmek vakit alıcıdır. Bir diğer                   seçenek ise haber               gruplarına üye olmak. Bu sefer de e-posta adresinizi                 verdiğiniz için spam ve virüs               gönderilmesi tehlikesiyle karşı karşıya                        kalırsınız.     

        İşte, yeni bir haber teknolojisi olan RSS de tam bu noktada devreye giriyor. Açılımı “Really Simple Syndication” (Gerçekten Basit Dağıtım) veya “Rich Site Summary” (Zengin İçerikli Site Özeti) olan RSS, iki açılımda da tek bir  şeyi ifade ediyor: Haberlerin, e-posta karmaşasından ve siteleri dolaşma stresinden kurtarılıp, en kısa yoldan en fazla kişiye ulaştırılabilmesi.

        “RSS-Feeds” veya “RSS-Channels” (RSS Kanalları) her şeyden önce newsletter, yani haber bülteni şeklinde gönderilmiyor; tam tersine, bir RSS okuyucusu tarafından haberin yayınlandığı sayfadan alınıyor ve gösteriliyor. Haberler, bir başlık ve logoyla XML formatında gönderiliyor. Haberi okumak istediğinizde ise haberin başlığına tıklayarak haberin tamamını içeren HTML formatında hazırlanmış internet sayfasına gidiyorsunuz.
         Bu tür bir haber alma yoluna gidenler için masraflar yok denecek kadar az. İnternet sayfası için hazırlanan haberler, bir uygulama tarafından tam otomatik olarak açılıp, RSS  için uygun olan XML formatına dönüştürülüyor. Bu XML verisi okuyucu için gerekli bağlantıları, başlıkları ve markalamaları da içeriyor. Her yeni haber gönderimiyle beraber XML verisi de yeniden yazılıyor ve eski kayıtlar siliniyor. Bu şekilde, çoğu haber yenilemesinden sonra bile haber gönderimini hızlandırmak için veri boyutu düşük tutulmuş oluyor. Bu şekil bir haber akışına “üye” olan kişinin yapması gereken şey, XML verisinin bulunduğu sayfayı okuyucu yazılıma girmek. 
        Klasik haber bültenlerinden farklı olarak, RSS tamamıyla anonim kullanılabilir.

        E-posta adresi vermeniz gerekmediği için spam postalara maruz kalmanız da söz konusu değil. XML formatı sayesinde ise virüslere geçit verilmiyor ve RSS üyeliğinden vazgeçmek, bazı e-posta  haber bültenlerinin aksine, gayet sorunsuz, yalnızca istemediğiniz kanalı silmeniz yeterli.
        Bu sayede kullanıcılar kendi e-posta kutularının kontrolünü tekrar kazanabiliyorlar. Asıl şaşırtıcı olan ise bu kadar avantajlı bir teknolojinin uzun zamandan beri kullanıma açılamamış olması, çünkü RSS teknolojisinin temelleri 1999’da, internetin öncülerinden biri olan Netscape tarafından atılmıştı. İnternet tarayıcısı derleyen Netscape, bu yolla kendi portalı MyNetscape’e, başka sayfalardan içerik sağlamak istemişti. Ancak, Netscape’le beraber unutulmaya yüz tutmuş olan bu çok etkili RSS teknolojisinin faydaları, geçen spam ve virüs saldırılarından sonra tekrar gündeme geldi. Olaylardan bu yana RSS için talep ciddi bir şekilde arttı ve büyük medya kuruluşları RSS teknolojisine başvuruyor.





    
        İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir.
        Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML’i RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir.
        RSS olarak sunulan içerik web sitesinde sunulan içeriğin tamamını özetini veya sadece başlığını içerebilir.

ATOM NEDİR?

        Atom Feed bir dosya formatıdır.Bu dosya formatında XML kullanılır.Nasıl HTML http protokolü sayesinde dosya değişimi yapıyorsa atom da app protokolü üzerinden yayınlıyor.Atom app (application) üzerinden yayın yapmaktadır.Mobil bazlı uygulamalar için de kullanılmaktadır. Atomun uzantısı .atom ‘dur.Bunların temel özellikleri birbirlerinin alternatifleri olmasıdır.Haberin tümünü ya da özetini gösterir.Daha sık tarama yapar , resimler olmadığı için daha çabuk yüklenir.

RSS ve ATOM ARASINDAKİ FARK






0 yorum:

Yorum Gönder