14 Temmuz 2013 Pazar

Posted by AYSEGUL On 07:40


VİDEO PAYLAŞIM SERVİSLERİ

Youtube:Bir video barındırma web sitesidir. 15 Şubat 2005'te 3 eski paypal çalışanı tarafından kurulmuş ve Ekim 2006'da google tarafından satın alınmıştır. En fazla izlenen video 15 Temmuz 2012 tarihinde eklenen ve 21 Aralık 2012 tarihinde 1 milyarı aşkın izlenme sayısına ulaşan psy- "gangnam style" videosudur.

YouTube video formatı olarak Flash Video Formatı kullanmaktadır. Web sitesinde istenen video klipler Flash Video olarak izlenebilmekte veya bilgisayara *.flv formatında dosya olarak indirilebilmektedir. Video klipleri izlemek için Adobe Flash plug-ini bilgisayarda kurulu olmalıdır. Eklenen video klipler YouTube tarafından otomatik olarak 320x240px küçültülerek Flash Video Format'a (.flv) dönüştürülmektedir. Mart 2008'de yüksek kalite olarak 480x360 piksel seçeneği eklenmiştir.Şu anda 720p ve 1080p mevcuttur.

AVI, MPEG veya Quicktime gibi video formatına sahip videolar kullanıcı tarafından YouTube'a en fazla 1 GB kapasitesinde yüklenebilmektedir.

YouTube platformunda kullanıcılar var olan video klipleri izleyebilmekte ayrıca istenildiğinde kendi video klibini YouTube'a ekleyebilmektedir.
Bu platformda yer alan kullanıcının geliştirdiği içerikler, kişisel amatör klipler, video klipler film, TV programları parçacıkları ve müzik videoları'ndan oluşmaktadır. Kullanıcılar tarafından YouTube'a günlük yaklaşık 65.000 adet yeni video klip eklenmekte ve 100 milyona yakın video klip izlenmektedir.
Kullanım koşullarına uymayan video klipler kullanıcıların bildirimleri ile YouTube yetkilileri tarafından incelenerek silinmektedir.
YouTube üyeleri izledikleri video klipleri değerlendirip not verebilmekte ve ayrıca izledikleri video klip hakkında yorum yazabilmektedir.
YouTube, videolara HTML 5 özelliğini ekleyerek Flash Player'a gerek duyulmuyor. Bu özellik sadece IE9, firefox 4+, chrome ve Opera güncel sürümünde mevcuttur. Not: IE9,windows XP 'yi desteklememektedir.YouTube'un popülerliği birçok YouTube kullanıcısının internette ün kazanmasına neden olmuştur. Bu kullanıcılar kendi ülkelerindeki videoları ile farklı yollarla ünlenmişlerdir. YouTube'un en fazla takip edilen üyesi Smoch'tur. Bir başka YouTube kullanıcısı Massachusesttli eski resepsiyonist Brooke brodack, NBC'nin bir programına 18 aylık sözleşme imzalamıştır. YouTube'un en fazla takip edilen kullanıcısı lonelygirl15'in de gerçekte Yeni Zelandalı bir aktris olan Jessica lee rose olduğu ve videolarını birkaç film yönetmeni ile yaptığı açıklanmıştır.Chris Crocker,11 Eylül  2007'de Britney Spears ile ilgili yayımladığı videosu ile kısa sürede dikkat çekmiştir.


Dailymotion: 20 dakikaya kadar olan videolarınızı rahatlıkla ekleyebiliyorsunuz ve Türkçe dil desteğine sahip. Sınırsız boyutta video eklemek için yaratıcı videolar hazırlayarak MotionMaker üyeliğine geçebilirsiniz. DailyMotion’a video eklemek ücretsiz ve oldukça basit.
Öncelikle üye olmanız gerekiyor. Üyelik ücretsiz.www.dailymotion.comadresine giriyoruz ve sağ üstte Create an account‘a (bir hesap oluşturun) tıklayarak üyelik sayfasına geçiyoruz.
İsterseniz üyelik işlemlerini daha rahat yapmak için sitede resimde görünen yere tıklayarak Türkçe’yi seçebilirsiniz.
Üyelik sayfasında gerekli yerleri doldurarak çok kısa sürede üye olabilirsiniz. (I have read and agree with kutucuğuna tik koymayı unutmayın)Son yapmanız gereken mail adresinize gelen onay linkini tıklamak o kadar.
Şimdi de video eklemeye bakalım. Üye isminizle giriş yaptıktan sonra üstte video ekle veya türkçe kullanmayanlar için upload videos yazan yere tıklayın. Gözat (browse) butonuyla yükleyeceğiniz videoyu bilgisayarınızdan seçin ve yükle tuşuna basın. (MP4 (H264), MOV, WMV ve AVI (desteklenen dosya biçimleri)
Yükleme bittikten sonra videonuzun başlığını, anahtar kelimelerini ve istiyorsanız açıklama yazıp onaylayın. Videonuzu başarıyla yüklemiş oldunuz…
Dailymotion videolarınızı sitenizde yayınlamak için videonun altında bulunan embed kodunu Gömülebilir oynatıcı (Embeddable Player) kopyalayıp sitenize eklemeniz yeterli.


Vimeo:Youtube’a benzer bir video paylaşım sitesidir. Çoğu kişi yine bir Youtube klonu (benzeri) mu anlatılıyor diye aklından geçirmiş olabilir ama Vimeo fikir olarak aynı olsa da Video Paylaşım Siteleri kavramına yeni değerler katıyor. Hoş bir tasarıma sahip olan Vimeo’nun en büyük ve yenilikçi özelliği High-Definition Video özelliğidir.

Örnekle anlatmak gerekirse HD kameranızla bir video çektiniz ve bunu en az kayıpla Net ortamına atmak istiyorsunuz. Bu videoyu Youtube a attığınızda belli bir sıkıştırmaya maruz kalıp fazla bir kayıpla pekte iyi görünmeyen bir video kaydınız olacak. Onun yerine videoyu Vimeo’ya atıp gerekli ayarları yaptığınızda 1280×720 çözünürlüğe kadar bir video kalitesini sağlayabileceksiniz ki Bu çözünürlük şu anda Net üzerinden video izleme servisleri arasında en iyi kalite demek.


0 yorum:

Yorum Gönder